Vad är en utdelningsaktie?


Som nybörjare är det inte alltid enkelt att förstå vad alla olika typer av aktier betyder. Man hör ofta att sparare investerar i utdelningsaktier men vad menas egentligen med en utdelningsaktie? Enkelt förklarat så är det en aktie där bolaget väljer att dela ut en del av sin vinst till oss aktieägare. Vi kan ta bolaget Castellum som ett exempel för att visa er läsare därute lite djupare om hur det kan se ut i verkligheten.


På bilden kan man se att Castellum har delat upp sin utdelning till två olika tillfällen per år. De delar ut 3,25kr vid varje utdelningstillfälle, första utdelningsdagen är den 23e Mars och den andra utdelningsdagen är den 25e September. 

Kikar vi på bilden igen så kan vi visa ett exempel för att underlätta ännu mer för alla läsare därute som vill lära sig mer om hur systemet fungerar.

Exempel: 
Du har köpt 100st aktier och kommer då få totalt 650kr (6,5kr x 100st) i utdelning uppdelat på två tillfällen på ett år. Köper du utdelningsaktierna på ett ISK eller KF konto så är det ingen skatt på utdelningen. Så i detta fallet om du tex har aktierna på ett ISK konto så får du utbetalt totalt 650kr.
  • 25/3 - 325kr
  • 25/9 - 325kr
En viktig sak att tänka på här är att kolla på datumet som står under (Handlas utan utdelning) även kallad för x-dagen. Äger du 100st aktier men väljer attsälja av dem tex den 19e Mars kommer du inte få nån utdelning från bolaget. Man måste äga aktierna tills åtminstone den 20e Mars för att kunna ha rätt till utdelning, vill du däremot sälja aktierna den 23e Mars istället så har du ändå rätt till utdelning fast du inte äger några aktier i bolaget längre.
Skulle man istället vilja köpa ytterligare 50 aktier till den 20e Mars för att man tänker att man vill ha mer i utdelning så funkar inte det knepet heller. Du måste göra alla köp innan den 20e Mars för att kunna få utdelning för antalet aktier du äger. Det är viktigt att komma ihåg detta då man oftast som nybörjare kan tro att man kan hoppa in efter x-dagen och köpa aktier för att få utdelning men så enkelt är det inte.

Aktiekursen faller oftast lika mycket som utdelningen på x-dagen, åtminstone i teorin. 
Så delar ett bolag ut 5kr och aktiekursen står på 125kr så kommer kursen att troligtvis falla ner till 120kr. Man kan säga att en del av bolagets värde flyttas över till ägarna, det är inte alltid kursen faller lika mycket som utdelningen.

Vad som är viktigt att kika på när man ska välja sina utdelningsaktier till portföljen är att titta på hur utdelningshistoriken ser ut, hur utdelningsandelen ser ut och vad bolaget har för direktavkastning.
Kika inte blint på direktavkastningen, det kan bli en farlig fälla att bara leta efter bolag som har jättehög direktavkastning. Jag brukar säga att ett sunt bolag har en direktavkastning på någonstans mellan 2-5%. Finns även såklart bra bolag som har en högre direktavkastning än så men börjar man gå över 7-9% så borde man höja ett extra ögonbryn och undersöka djupare varför bolaget har en så pass hög direktavkastning.

Castellum har en direktavkastning på 3,56%.

Utdelningsandelen bör inte överstiga 70-80% för det är ju inte lönsamt att dela ut mer än vad bolaget tjänar. Mindre bolag delar oftast ut mindre pengar då de hellre fokuserar på att investera pengarna inom bolaget för att kunna växa snabbare. För större bolag är det däremot tvärtom, man kan oftast dela ut mer pengar då det inte finns samma möjligheter att kunna växa mycket mer. 

Bilden är hämtad ifrån börsdata.se

Kikar vi på ett bolags utdelningshistorik så kan vi se hur stabilt bolagets kassaflöde är. Klarar man att år efter år höja utdelningen så ger det oss aktieägare ett stort förtroende till bolaget. Castellum som har klarat höja utdelningen i hela 22 år i rad är ju given i min utdelningsportfölj. Har man lyckats höja utdelningen under IT-bubblan, finanskrisen och nu senaste i coronapandemin så visar man att man har en grymt bra välskött bolag. 

Hoppas jag har fått med det absolut viktigaste angående hur en utdelningsaktie fungerar. Har ni något och tillägga får ni gärna kommentera.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Börsen är skapad för alla människor

Min portfölj

Hur analyserar jag ett bolag?