Två väldigt vanliga nybörjarmisstag del 1

När man har bestämt sig för att investera i börsen så har man valt en rätt väg att börja med sitt långsiktiga sparande. Nästa steg är ju att inte köra åt fel riktning och sabotera hela resan. Jag har en kompis som tyckte att aktier inte var en bra sparform då det är alldeles för hög risk och att man bara kastar bort sina pengar i soptunnan. Såklart tyckte jag att det inte stämde det min kompis sa och efter en liten konversation mellan oss två så kom det fram att det hade investerats en stor summa pengar i bolaget Fingerprint Cards.
Jag har inte så stor kunskap om just detta bolaget men att bara snabbt ta en titt och kolla igenom lite på aktiekursen så ser man att det kan ha blivit en extremt dålig affär. Har man köpt på sig en stor antal aktier i den snabba uppgången för att sedan paniksälja allting när aktiekursen störtade ner igen så är man rätt så bränd.

Oftast är det så att när en aktie tokrusar iväg så hörs det överallt på media för folk pratar om det och det skrivs om det kors och tvärs. Det är nu det börjar klia i fingrarna och plötsligt ska man också köpa och hoppa på tåget som i vissa vanliga fall redan har gått.
Man agerar utan att tänka och köper bara för att alla andra gör det eller har rekommenderat det och i den stunden kan affären kännas bra men utan att veta att man kanske har gjort en extremt dålig affär. Det är ett typiskt flockbeteende där man följer strömmen och köper när det är som mest "hypat" och säljer i panik när skräcken slår in.


Jag skulle nog våga påstå att de som har skjutit sig mest i foten är de som köpt på sig mycket på dessa nivåer (inringat) i hopp om tron att aktiekursen kommer tokrusa upp ännu mer. Jag har inte köpt några aktier i Fingerprint och kommer aldrig göra det heller.

Mitt tips till dig för att undvika att gå i denna fällan är att helt enkelt göra din hemläxa och läsa på om bolaget och lyssna inte på vad alla säger och skriver. Det finns otroligt många duktiga erfarna investerare därute som kan ge bra tips man kan ta åt sig men samtidigt finns det även okunniga investerare som bara hypar upp bolag för att du ska köpa till deras fördel. När man  ser att folk hypar upp ett bolag då ska man vara extra försiktig, det är oftast då man köper fel aktier och skjuter sig själv i foten.
Det är otroligt viktigt att förstå vad man köper innan man spikar en transaktion och fråga dig själv om detta är en aktie du kan tänka dig att äga under en längre tid? Om svaret är nej då får du tänka noga en extra gång och om svaret är ja då ska du trycka på köpknappen och sedan låta pengamaskinen arbeta för dig.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Börsen är skapad för alla människor

Min portfölj

Investmentbolaget Bure Equity